Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya’nın eşi benzeri bulunmayan doğal yapısı, yerli ve yabancı binlerce turisti kendine çekiyor. Kapadokya milyonlarca yıl önce üç büyük yanardağın patlaması sonucunda oluşmuş. Bu bölgede milyonlarca yıl boyunca volkanik patlamalar yaşanmış. İlk patlamalarda tüf adı verilen yumuşak kayalar etrafı kaplamış. 
Daha sonraki patlamalarda bazalttan oluşan daha sert kayalar, tüf tabakasının üstünü kaplamış ve bu tabakayı korumuş. Milyonlarca yıl boyunca yağan yağmur ve rüzgar gibi doğa olayları bazalt tabakasını erozyona uğratmış. Bu şekilde aşınan bazalt tabakasının altından, yumuşak ve kazılmaya uygun tüf tabakası çıkmış. Peri bacaları bu şekilde oluşmuş. Burada yaşayan yerli Pagan Halkı ise saklanmak ve kendisini korumak için yumuşak olan tüf tabakasını oyarak kendilerine yerin altında yaşam alanları oluşturmuş. Kapadokya gezimizin keyifli ve rahat geçmesini sağlayan, Kapadokya’da Gezilecek Yerler organizasyonumuzu yapan Gezimanya Ekibine ve Cappadocia Cave Suites Otel’e çok teşekkür ederiz.

1. Kapadokya Yeraltı Şehirleri-Kapadokya Derinkuyu
Kapadokya tarihin her döneminde çok stratejik bir konumda olmuş. Doğuda Hindistan, Mısır ve Çin, batıda ise Roma İmparatorluğu arasında ticaretin yapıldığı merkez olmuş. Kapadokya’nın kontrolünü elinde bulunduran güçler burada yapılan ticaretten kendilerine pay almış. Romalılar, Persler ve bütün önemli imparatorluklar burayı kontrol etmek için savaşmış. Dünya’da bir eşi daha olmayan bu bölgede insanlar yumuşak volkanik kayaları kazmış ve yerin altında çok büyük bir yaşam alanı inşa etmiş. Kapadokya Gezilecek Yerler arasında olan bu yüzlerce kilometrekarelik alanda çok iyi korunmuş kiliseler, okullar, gizli zindanlar, su kuyuları, havalandırma kanalları, hayvanlar için ahırlar, kilerler ve yaşam alanları bulunuyor. Burada yaşayan halk bu şekilde kendilerini yüzlerce yıl boyunca Dünya’nın en güçlü imparatorluklarına karşı korumuşlar. Yeraltı şehirlerinde 20.000 kişinin yaşıyormuş.

Kapadokya Yeraltı Şehirleri-Kapadokya Derinkuyu Nerede? Nasıl Gidilir?
Kapadokya gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunan Kapadokya yeraltı şehirlerinin yerini aşağıda görebilirsiniz. Derinkuyu Yeraltı Şehri

2. Kapadokya Uçhisar
3500 yıl önce burada yaşayan Pagan Kabileleri için burası üç büyük kaleden biriydi. Uçhisar vadiye hakim bir tepede olduğundan savunma yapmak, korunmak ve hayatta kalmak için seçilmiş bir yerdi. 13. yüzyıla kadar, yaklaşık 25 yüzyıl boyunca, yerli halk bu yeraltı şehirlerinde yaşamak zorunda kalmış. İlk önce M.Ö. 1700 yılında Hititler zamanında yapılan yeraltı şehirleri, Hititler tarihten silindikten sonra, burada yaşamak ve saklanmak zorunda kalan Hristiyanlar tarafından kullanılmış. 14. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu burada hakimiyet ve istikrar sağlayınca, yerli halk yeryüzüne çıkıp, köyler inşa etmişler. Zamanla yeraltı şehirleri unutulmuş. 1960’lı yıllarda yeraltı şehirleri keşfedilmeye başlanmış. Günümüzde yaklaşık 200 kadar yeraltı şehri bulunmuş ve daha yüzlercesinin olduğu sanılıyor.

Kapadokya Uçhisar Nerede? Nasıl Gidilir?
Kapadokya gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunan Kapadokya Uçhisar’ın yerini aşağıda görebilirsiniz. Uçhisar Kalesi

3. Göreme Açık Hava Müzesi
Çok geniş bir alana yayılmış Göreme Açık Hava Müzesi’nde bir çok kilise ve şapel bulunuyor. Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Manastırlar ve Tokalı Kilise gezilebiliyor. M.S. 4. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu’nun kurucusu Konstantin, Hristiyanlık dinini serbest bırakmış. Bunda sonra Kapadokya‘da bir çok kilise ve manastır yapılmış. İmparatorluğun başkenti Konstantinapolis yani İstanbul’dan buraya kiliselerin içindeki fresklerin yapılması amacıyla en iyi sanatçılar gönderilmiş. Dünya’nın ilk manastırı Kapadokya’da inşa edilmiş. Okuma yazma bilmeyen insanlara Hristiyanlığı anlatmak için kilise duvarlarına freskler yapılmış. Bu fresklerde İncil’den hikayeler anlatılmış. Kiliselerin içinde fotoğraf çekilmesi kesinlikle yasak. Kapadokya Gezilecek Yerler arasında bulunan, Göreme Açık Hava Müzesi 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana Unesco Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Göreme Açık Hava Müzesi’ni Müzekart ile gezmeniz mümkün. Özellikle, Karanlık Kilise’de bölgedeki en iyi freskleri görebilirsiniz. Burası için ayrı ücret alınıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

Mardin Gezilecek Yerler