Mardin Gezilecek Yerler

1. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi – Mardin Görülecek Yerler
Mardin’de gezmeye Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nden başlıyoruz. Müze Mardin’in Eski Kent Merkezi’nde kurulmuş ve iki kattan oluşuyor. İlk giriş katında Mardin’in eski kent yaşamından kesitler sunan bir çok canlandırma yapılmış.
Alt katta ise bizim ziyaretimiz sırasında fotoğraf sergisi yer alıyordu.
Mardin Gezilecek Yerler Listesi‘nde bulunan Sakıp Sabancı Kent Müzesi‘nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

2. Mardin Zinciriye Medresesi – Mardin’de nereler gezilir?
Mardin’de ikinci durağımız Mardin Zinciriye Medresesi oluyor. Mardin Eski Şehir merkezinde bulunan medreseye merdivenli bir yoldan çıkıyorsunuz. Burası şehrin bir çok yerini kuş bakışı olarak görüyor. Özellikle Mardin Ulu Cami ve eski Mardin taş evlerinden oluşan manzara görülmeye değer.
Mardin Gezilecek ve Görülecek Yerler arasında bulunan Mardin Zinciriye Medresesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

3. Mardin Kent Müzesi – Mardin’de neler yapılır?
Mardin’in eski kent merkezi tarihi yapılar ile dolu. Bunlardan birisi de Mardin Kent Müzesi. Burada müzenin yanı sıra, çocukların eğlenerek bir şeyler öğrenebildiği bir bina da var. İçeri girip, burada neler yaptıklarını soruyoruz. Hemen ilgilenip anlatmaya başlıyorlar. Çocuklar burada ebru sanatı, resim, kağıt katlama gibi bir çok konuda eğitim alabiliyormuş. Müze kat kat bölümlerden oluşuyor. Bölgeden çıkarılan bir çok eser burada sergileniyor.

4. Mardin Ulu Cami – Mardin’de görmeden dönmemeniz gereken yerler
Mardin’deki en büyük camilerden biri, Mardin Ulu Cami. Caminin çevresi dar sokaklar ve küçük alışveriş dükkanları ile dolu.
Camiden içeri girdiğinizde küçük bir avlu ve şadırvan ile karşılaşıyorsunuz. Sarı kesme taşlarla yapılan cami çevreyle uyum içinde görünüyor.
Mardin Ulu Cami’de Hz. Muhammet’in sakalının sergilendiği (Sakal-ı Şerif) bir bölüm de bulunuyor.
Mardin gezilecek yerler arasında bulunan Mardin Ulu Cami‘nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

5. Mardin Şehidiye Camii ve Medresesi – Mardin Gezisi
Bu cami özellikle minaresi ile dikkat çekiyor. İçinde küçük bir avlusu ve şadırvanı da var.
Mardin gezilecek yerler arasında bulunan Mardin Şehidiye Camii‘nin yerini aşağıda görebilirsiniz.
Mardin Şehidiye Camii

6. Mardin Kalesi – Mardin Gezilecek Noktalar
Şehrin tam üstünde Mardin Kalesi var. Şehir dağın yamacına kurulmuş. Kaleye doğru tırmanmaya başlıyoruz. Kaleye çıkılmıyor. Askeri olarak kullanılıyormuş. Yukarıda kendimize bir yer bulup, fotoğraf ve video çekiyoruz. Mardin Kalesi 10. yüzyılda inşa edilmiş. Buraya doğru çıktığınızda Mezopotamya Ovası’nın müthiş manzarasını seyredebilirsiniz.
Mardin Gezilecek Yerler arasında bulunan Mardin Kalesi‘nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

7. Mardin Kasımiye Medresesi – Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerler
Mardin Kasımiye Medresesi’nin geniş bir avlusu ve kenarında ders verilen odaları var. Sınıf kapıları özellikle alçak olarak yapılmış. İçeri girmek isteyenler ister istemez başlarını öne eğiyorlar. Bu da; ders veren hocaya, derse ve sınıfa saygıyı sağlıyormuş.
Mardin Kasımiye Medresesi’nin ortasında büyük bir havuz, su yolu ve suyun döküldüğü çeşme dikkatimizi çekiyor.

Çeşme; doğumu simgeliyor. Suyun havuza ulaştığı yollar ve küçük havuz Dünya hayatını; çocukluk, gençlik, yaşlılık yıllarını anlatıyor. Daha sonraki ince çizgi ise kabir hayatını. Sonraki havuz ise mahşeri simgeliyor. Dökülen sular bu havuzda toplanıyor. Tıpkı bütün insanların mahşerde toplanacağı gibi. Dağa sonraki ince çizgi; sırat köprüsünü, ondan sonraki küçük çukur ise cehennem çukurunu simgeliyor. Cennet ise önümüze serilen Mezopotamya Ovası.

8. Mardin Dara Antik Kenti – Mardin gidilecek yerler
Mardin’den bir gün için bir taksi ile anlaşıp kentin çevresindeki önemli yerleri ziyaret ediyoruz.
İlk durağımız Dara Antik Kenti. Burası, Mezopotamya’nın tarihi dokusunu hissedebileceğiniz yerlerden biri. Binlerce yıllık tarihe sahip kent çok geniş bir alana yayılmış. Bazı yerlerde kazılar ve çalışmalar devam ediyor.
Dara Antik Kenti’ne giriş ücretsiz. Bazı yerleri tel örgü ile çevirmişler. Bazı yerler ise tamamen serbest olarak görülebiliyor.
Mardin gezilecek  yerler arasında bulunan Mardin Dara Antik Kenti‘nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

9. Mardin Dara Zindan – Mardin’de görülecek yerler nelerdir?
Mardin Dara’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri ise kesinlikle Zindan. Burası bizi çok şaşırtıyor. Dışarıdan görünüşte sıradan bir köy evinin önünde aracımız duruyor.
Evin hemen girişinde bir kapı var. Buradan aşağıya doğru indiğinizde müthiş bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. 30 m yüksekliğinde taştan yapılmış sütunlar yukarı doğru yükseliyor. Burasının eskiden zindan olarak kullanıldığını söylüyorlar. Tam olarak ne amaç için yapıldığı bilinmese de kesinlikle ilginç ve Mardin’de görülmesi gereken yerler arasında bulunan bir yer.
Buradan çıktığınızda yukarıda geniş bir alana yayılmış su sarnıçlarını da görmeyi ihmal etmeyin.

10. Mardin Deyrulzafaran Süryani Manastırı
Mardin gezilecek yerler listesinde bulunması gereken yerlerden biri de Mardin Deyrulzafaran Süryani Manastırı. Buraya yine Mardin’den taksi ile gidiyoruz. Manastır günümüzde de aktif olarak kullanıldığı için, rehberle ve gruplar halinde gezilmesine izin veriliyor.
Rehber eşliğinde gezmek çok faydalı oluyor. Her yer hakkında detaylı bilgiler alabiliyoruz. Manastır çok geniş bir alana yayılmış. Tarihi ise 5. yüzyıla kadar gidiyor.

11. Mardin Midyat Gezilecek Yerler
Mardin’de gezilecek yerler arasında bulunan Midyat ve çevresine de bir tam gün ayırmanızı tavsiye ederiz.
Mardin’den araba kiralayarak bu bölgeyi bir gün içinde gezmeniz mümkün.
Midyat’ta daha çok süryani nüfus yaşıyormuş. Bunun etkilerini bütün bu bölgede hissetmeniz mümkün.

12. Mardin Midyat Tarihi Gelüşke Hanı – Mardin seyahat önerileri
Mardin’li kızlar ile beraber yolumuza devam ediyoruz. Bize bölgeyi anlatıyorlar. İlk durağımız Mardin Midyat Tarihi Gelüşke Hanı. Sabah erken saatlerde yola çıktığımız için kahvaltı yapamamıştık. Yöresel kahvaltılıklar ile güzelce karnımızı doyuruyoruz.
Bu arada kızlar han ile ilgili bilgiler veriyorlar.

13. Mardin Midyat Konukevi – Mardin Midyat gezilecek ve görülecek yerler
Gelüşke Hanı’ndan sonra sıradaki durağımız Midyat Konukevi. Sıla dizisi burada çekilmiş. Midyat’ın en turistik yerlerinden biri. Midyat’a gelen herkes buraya mutlaka uğruyormuş.
Midyat’ın panoramik ve çok güzel bir manzarasını buradan seyretmeniz mümkün.
Girişi ücretli.

14. Hasankeyf
Mardin’den buraya ulaşmak için araba kiralıyoruz. Mezopotamya Ovası’nın kızıl ve sarı renkli manzaraları eşliğinde, uzun ve keyifli bir yolculuktan sonra Hasankeyf’e geliyoruz.
Hasankeyf, arkeologlar tarafından Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak görülüyor. Yaklaşık 10.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulmuş. Çoğu yerine giriş izni yok.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler