Galata Kulesi Çevresi

İstanbul’un ve Dünya’nın en tarihi yapılarından biri olan Galata Kulesi 6. yy.’da, Bizans İmparatoru tarafından Fener Kulesi olarak ahşaptan yapılmış.

Bugünkü kule ise 14. yy’da, 1348 yılında Cenevizliler tarafından yığma taştan yeniden inşa edilmiş. Cenevizlilerin, Bizanslılardan aldıkları koloni alanının en kuzey ucuna dikilen Galata Kulesi’nin o zamanki adı İsa Kulesi’ymiş. O tarihlerde kulenin çevresinde surlar ve hendekler varmış. Bugün de Kulenin çevresinde Büyük Hendek, Lüleci Hendek ve Küçük Hendek Sokaklar bulunuyor.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alınca Kule Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiş.
Bir süre hapishane olarak kullanılmış. Daha sonra konumu ve yüksekliği dolayısıyla yangın kulesi olarak kullanılmış.
Hezarfan Ahmet Çelebi tarihteki ilk kanatlı uçuşu buradan atlayarak gerçekleştirmiş ve Üsküdar’a kadar uçmayı başarmış.1960’larda kule geniş çaplı bir restorasyona girmiş ve tepesi tekrar yapılmıştır.

Galata Kulesi’nin son 2 katına kadar asansör var ama en üst katlara merdivenle çıkmanız gerekiyor. Buradan İstanbul manzarasını seyretmek ise bir harika. Havanın açık olduğu günlerde, Haliç, Topkapı Sarayı, Üsküdar ve daha bir çok yeri görebiliyorsunuz.

Turistlere yönelik dükkanlarda; hediyelik eşyalar, rengarenk tasarlanmış lambalar ve tabaklar ön planda. Ayrıca Türk Hamam Kültürünü yaşatan havlu ve mis kokulu sabunlar satan yerler de mevcut.

Bigg Shop Galata
Tasarım ürünlere meraklıysanız, Doğan Apartmanı’nın da bulunduğu Serdar-ı Ekrem Sokak’taki Bigg Shop tam size göre. Burada kahve içerken, etrafı incelemek büyük zevk, her tarafta çok ilgi çekici objeler bulunuyor.

1. Doğan Apartmanı
İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Doğan Apartmanı, Galata’da Serdarı Ekrem Sokak’ta bulunuyor. Bina Belçikalı Helbig Ailesi tarafından 1895 yılında İtalyan tarzında yapılmış.

1942 yılında, Yapı Kredi Bankası ve Doğan Sigorta’nın kurucularından biri olan Kazım Taşkent tarafından satın alınmış.Kazım Taşkent binaya ölen oğlunun adı olan Doğan ismini vermiş.
Doğan Apartmanı’nda; Şener Şen , Tarkan ve Okan Bayülgen gibi bir çok ünlü kişinin dairesi bulunuyor.

2. Galata Mevlevihanesi
Buradaki en ilgi çekici yerlerinden biri olan Galata Mevlevihanesi 1492 yılında, şehrin ilk mevlevi tekkesi olarak yapılmış. Güzel bir bahçesi olan, Mevlevihane’de turistlere yönelik gösteriler düzenleniyor.

3. Kırım Kilisesi
Kırım Kilisesi, 1868 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Kırım Savaşı’nın anısına İngilizlere verilen araziye yaptırılmış.

Tarihi merdivenleri ve yemyeşil bahçesi ile bu tarihi kilise görülmeye değer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Beşiktaş Gezilecek Yerler