Konya Gezilecek Yerler

1. Hz. Mevlana Camii ve Türbesi – Konya’da görmeden dönülmemesi gereken yerler
Hz. Mevlana Celaleddin Rumi 4o yıldan fazla bir süre Konya’da yaşamış. Hz. Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled, Moğol istilasının yaklaşıyor olması neticesinde yaşadığı Behl (Afganistan) şehrinden ayrılarak ilk önce Mekke ve Medine’yi ziyaret ederek haç vazifesini yapmış. Daha sonra Konya’ya yerleşmiş. Konya’yı seçmesinin nedeni ise manevi işaretleri takip etmesiymiş.

Hz.Mevlana’nın en büyük özelliği insanı ve insan düşüncelerini ön plana alması. Aslında insanların dertleri ve düşünceleri yüzyıllar boyunca çok da değişmemiş. Hz. Mevlana insan ruhuna hitap ettiği için görüşleri ve düşünceleri ile günümüzü yakalamış. Günümüzde bu özelliği ile Hz. Mevlana internet ve sosyal medyada en çok paylaşılan kişilerden biri.

Mevlana Celaleddin Rumi’nin öldüğü gün olan 17 Aralık 1273, Konya için çok önemli bir gün. Bugüne Şeb-i Arus; Düğün Gecesi deniliyor. Bunun sebebi Hz. Mevlana’nın, Allah ile buluştuğu gün olması.

Her yıl Şeb-i Arus etkinlikleri her yıl 7 – 17 Aralık tarihleri arasında yapılıyor. Bu tarihler arasında yurt içinden ve yurt dışından bir çok kişi Konya’ya akın ediyor.

Hz. Mevlana’nın türbesi yeşil çinilerle kaplı. Mevlana Müzesi’ni gezerken; derviş mezarlarını, el yazması Kuran-ı Kerim’leri, dervişlerin kullandığı kıyafetleri, dervişlerin hayatlarından kesitleri görebilirsiniz.

Hz. Mevlana Müzesi’nin çevresinde ahşap eski evlerin süslediği bir çok güzel sokak bulunuyor. Müzeyi gezdikten sonra bu sokaklarda dolaşarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bu bölgede Konya’ya özgü yemekler yiyebileceğiniz restaurantlar, cafeler ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor.

Konya Mevlana Camii ve Türbesi Nerede? Konya Mevlana Camii ve Türbesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasıda ilk sırada olan Konya Mevlana Camii ve Türbesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

2. Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi – Konya gezi ve seyahat rehberi? – Konya gezisi – Konya gezilecek noktalar
Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi, Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada bulunuyor.

Şems-i Tebrizi 1185 yılında Tebriz’de doğmuş. Küçük yaşlarından itibaren dine ve manevi hayata büyük önem vermiş.

Dönemin bütün din adamlarından bilgiler almaya çalışmış. Bu nedenle bir çok yere seyahatleri olmuş.

Hz. Mevlana ile buluşmak için Konya’ya gelmiş. Hz. Mevlana ve Şems-i Tebrizi birbirleriyle tanıştıktan sonra hayatları değişmiş. Birbirlerinin ışığı olmuşlar.

Şems-i Tebrizi 1247 yılından sonra hiç bir yerde görülmemiş. Öldü mü, öldürüldü mü yoksa Konya’yı terk mi etti tam olarak bilimese de burada bir türbesi bulunuyor.

3. Karatay Medresesi Çini Eserleri Müzesi – Konya’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler?
Karatay Medresesi, 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmış. Selçuklular devrinin en güzel çini eserlerinden biri olan medresede hadis ve tefsir gibi dini konularda eğitim verilmiş.

19. yüzyıldan sonra kullanılmayan medrese, bir süre boş kalmış. 1955 yılında onarılarak “Çini Eserleri Müzesi” olarak hizmet vermeye başlamış.
 
Karatay Medresesi’ne girmeden önce, muhteşem mermer kapısına ve taş işçiliğine mutlaka dikkat edin.

Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi Nerede? Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Konya Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’nin yerini aşağıda görebilirsiniz.

4. Konya Sille Köyü – Konya turistik noktaları – Konya’da görülecek yerler nelerdir?
Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı Sille tarihi taş evleri, arnavut kaldırımlı renkli sokakları ile Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Tarihi neolitik çağa kadar uzanan Sille, eskiden Kudüs yolu üzerinde bulunduğundan dini açıdan çok önemli bir yermiş.

Konya Sille Köyü Nerede? Konya Sille Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Konya gezilecek yerler arasında ilk sırada olan Konya Sille Köyü’nün yerini aşağıda görebilirsiniz.

5. Sille Aya Elenia Kilisesi – Konya’da görülecek yerler nelerdir?
Sille Aya Elenia Kilisesi, M.S. 4. yüzyılda Büyük Konstantin’in annesi Helene tarafından yaptırılmış. İlk Hristiyan Aristokrat olan Helene, İsa’nın gerildiği kutsal haçı bulmak için Kudüs’e kadar gitmiş. Bu arada yol üzerinde kiliseler yaptırmış.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada yaşayan nüfusun büyük çoğunluğu Hristiyan’mış.

Daha sonra bu nüfus azalmış ve kilise kullanılmaz olmuş. Aya Elenia Kilisesi yıllar süren restorasyondan sonra 2012 yılında müze olarak hizmete açılmış.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Tarsus Gezilecek Yerler